Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tuinoverkapping: info, tips & prijzen

Met een tuinoverkapping zorg je voor een extra losstaande constructie in je tuin waar je geniet van de groene omgeving rond je woning. Je kan er ook alle kanten mee op. Zo hou je het met een eenvoudig geïmpregneerde houten tuinoverkapping simpel en zorg je voor een plekje waar je de mogelijkheid hebt om je af te zonderen. Wil je eerder wat exclusiever? Dan zorg je met hardhout of aluminium voor een stevigere en duurzamere constructie. Kies je daarbij nog is voor een glazen dakbedekking, dan geniet je volop van een exclusief plekje in je tuin.

Ga snel naar:  materialen en prijsplaatsinginrichteninspiratievoorbeeldenofferte aanvragen

 

Verschil tussen tuin- en terrasoverkapping

Tuin- en terrasoverkapping worden wel eens door elkaar gebruikt voor dezelfde toepassing. Een tuinoverkapping is echter meer dan een terrasoverkapping. Je kan het ook gebruiken als overkapping voor een zwembad. Een prieel leent zich dan weer uitstekend als hobby- of werkruimte in de tuin. Beide zijn in verschillende materialen te realiseren maar bij een tuinoverkapping is hout, met zijn natuurlijke uitstraling, het meest gekozen materiaal. Net zoals een prieel zijn ook een pergola in de tuin of overkapping met doek mogelijke tuinoverkappingen.

 

Soorten tuinoverkapping

Er zijn verschillende tuinoverkappingen mogelijk, elk met hun unieke karakter en eigenschappen. Doordat een tuinoverkapping losstaat van je woning heb je ook meer keuzevrijheid wat betreft de plaatsing. Zo zorg je bijvoorbeeld voor een gezellig plekje bij de vijver of helemaal achteraan in de tuin.

 

tuinoverkapping pergola Pergola

Met een pergola zorg je voor een schaduwplekje in je tuin waar je even tot rust kan komen. De constructie bestaat uit aluminium, hout of kunststof. Er zijn ook verschillende dakbedekkingen mogelijk. Zo zorg je met een glazen dak voor een beschutting zonder verlies van het uitzicht en licht. Een extra zonnewering is wel aangeraden zodat het niet te warm wordt onder het pergola.

Lamellen zijn ook een populaire dakbedekking. Ze bieden beschutting tegen de zon en met draaibare lamellen kies jezelf hoeveel zonlicht je binnen laat.

 

 

tuinoverkapping prieel Prieel

Met een prieel zorg je voor een romantisch beschut plekje in je tuin. Je herkent de tuinoverkapping aan zijn ronde open constructie met puntdak. Net zoals andere tuinoverkappingen kom je er tot rust, maar kan het ook dienen als opslagplaats voor tuinmeubels en -gereedschap.

Een prieel met gesloten wanden creëert ook een gezellige hobbyruimte. Tuinoverkappingen zoals een prieel, die afgesloten worden met glazen wanden worden ook wel een theehuisjes genoemd.

 

 

tuinoverkapping doek Overkapping met doek

Als laatste zorgt een doek als dakbedekking voor een aangenaam zomers gevoel. Hier moet je wel rekening houden met een frequenter onderhoud tegen mos. Er bestaan ook waterdichte doeken waardoor je bij regenweer onder het pergola kan blijven zitten.

De doeken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren waardoor je verschillende mogelijkheden hebt om op je eigen manier de overkapping te integreren met je tuin. De constructie komt het meeste voor in hout, maar ook aluminium is mogelijk. Beide zorgen op elk hun manier voor een karakteristieke uitstraling.

 

Soorten materialen en prijs

Het soort materiaal bepaalt sterk het uitzicht van je terrasoverkapping. Ook is de prijs een belangrijke factor. Afhankelijk van de functie en luxe die je wil voor je overkapping in de tuin zijn er verschillende mogelijkheden. Om je een idee te geven wordt bij elk type materiaal een richtprijs gegeven. Wens je enkele prijsvoorstellen op maat voor jouw eigen tuinoverkapping? Ontvang hier enkele offertes en vergelijk prijzen van verschillende installateurs in je buurt.

 

Houten tuinoverkapping

Een houten tuinoverkapping past met zijn natuurlijke uitstraling bij verschillende woonstijlen. Hout biedt ook verschillende afwerkingsmogelijkheden. Zo verander je met een laagje verf makkelijk het uitzicht. Er is keuze uit verschillende houtsoorten: geïmpregneerd hout, hardhout, Europees eikenhout en douglas.

Prijs geïmpregneerd hout: vanaf € 850

Prijs hardhout: vanaf € 2.000

 

Aluminium overkapping

Een aluminium overkapping voor je tuin bestaat standaard uit een aluminium profiel. Als dakbedekking komen glas, kunststof en textiel het meeste voor. Aluminium creëert een moderne look, waardoor het in de meeste gevallen wordt toegepast bij moderne gebouwen of nieuwbouw. Er is echter een groot aanbod in afwerkingen en kleuren. Hierdoor is het mogelijk om een aluminium tuinoverkapping ook te integreren met een landelijke omgeving.

Prijs: € 1.200 – 5.000

 

Glazen overkapping

Met een glazen overkapping geniet je zowel in het voorjaar als laat in het najaar van een gezellig plekje in je tuin. Het grote voordeel van een glazen overkapping is een makkelijk onderhoud. Het glas is sterk, gaat lang mee en geeft een luxueuze uitstraling. Door de doorzichtbaarheid krijg je ook een groter ruimtegevoel.

Prijs: € 3.000 – 7.000

 

Tuinoverkapping plaatsen

Afhankelijk van de constructie en grootte is het mogelijk om een tuinoverkapping te plaatsen mits de juiste vakkennis en ervaring. Het is echter belangrijk dat de constructie stevig bevestigd is. Het laatste wat je wilt is dat je tuinoverkapping bij het minste stormweer beschadiging oploopt door windschade. Ook is een gepaste bodembedekking nodig wanneer je een verharde ondergrond wenst.

Zoek je nog een plaatser voor jouw tuinoverkapping? Ontvang via onze gratis offerteservice prijsvoorstellen op maat. Je komt er in contact met verschillende plaasters die samen met jou bespreken hoe je droomoverkapping er moet uitzien en geplaatst moet worden.

 

Tuinoverkapping inrichten

Je tuinoverkapping inrichten doe je uiteraard volledig naar jouw eigen smaak. Hier alvast enkele zaken om over na te denken:

  • Verlichting: met verlichting creëer je een gezellige sfeer en kan je ook ’s avonds onder je overkapping vertoeven.
  • Terrasverwarmers: met terrasverwarmers zorg je voor  een aangename temperatuur bij minder warm weer.
  • Meubels: afhankelijk van de functie van je tuinoverkapping zorg je met de juiste meubels voor een gepaste inrichting.
  • Originele gadgets: leuke extraatjes zoals een hangmat, bloemetjes, decoratie, geurstokjes … noem maar op.
  • Exclusieve inrichting: met bijvoorbeeld een jacuzzi of bar creëer je de ultieme ontspanningsplek in je tuin.

 

Inspiratievoorbeelden

Zoek je nog wat beeldmateriaal als inspiratie? Hieronder vind je enkele voorbeelden van tuinoverkappingen in verschillende materialen en stijlen.

tuinoverkapping hout

Bovenstaande tuinoverkapping is voorzien van een robuuste houten constructie. Ook werd een betonnen vloer aangelegd om de overkapping op te plaatsen. Het dak is bedekt met pvc met houtmotief, waardoor de natuurlijke uitstraling niet verloren gaat. Hier is een bank genoeg om te genieten van het uitzicht en de tuin.

 

voorbeeld aluminium tuinoverkapping

Ook met een aluminium constructie zorg je voor een stijlvolle tuinoverkapping. In dit geval zorgt een rieten dakbedekking voor bescherming tegen de zon. Als bodembedekking zorgen klinkers voor een nette en makkelijk te onderhouden verharde vloer. Een leuk extraatje is de schommelbank. Het is een leuk extraatje dat goed past bij de witte tuinmeubels.

 

tuinoverkapping exclusief

Het mag natuurlijk ook wel wat exclusiever. Hier werd gekozen voor een tuinoverkapping met een tegelvloer. De betonnen constructie is bekleed met hout en steenstrips aan de zijde van de haard en het televisiescherm. Transparante gordijnen voorzien ook bescherming tegen zonnestralen. De exclusieve afwerking in combinatie met een decoratieve inrichting zorgt voor een plekje in je tuin waar je gezellig gasten kan ontvangen of gewoon de mogelijkheid hebt om zelf te ontspannen.

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers