Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Douglas overkapping

Vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding is douglas een populaire houtsoort voor een overkapping. Wil je een douglas schuurtje, een pergola of een ander type overkapping in deze naaldhoutsoort plaatsen? Dan ontdek je in dit artikel meer over de voordelen van douglas hout, de gemiddelde prijzen en de mogelijke alternatieven.

Ga snel naar:
Voordelen douglas overkapping
Soorten overkappingen in douglas
Douglas overkapping: prijs
Zelf maken of op maat laten maken?
Mogelijke alternatieven voor douglas
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een douglas overkapping?

Douglas is een naaldhoutsoort die oorspronkelijk vooral in Noord-Amerika voorkwam. Het hout staat dan ook bekend als ‘Oregon Pine’. Tegenwoordig groeien douglassparren echter ook volop in West-Europa. Douglas is een vaak gebruikte houtsoort voor verschillende overkappingen. De reden? Het is goedkoper dan hardhout en gaat onbehandeld makkelijk 10 à 15 jaar mee. Die levensduur kan je bovendien vlot verlengen door je douglas overkapping tijdig te beitsen, oliën, vernissen, …

Wil je graag een douglas overkapping laten maken? Vraag dan zeker naar de mogelijkheden bij meerdere vakspecialisten actief in je buurt. Zij geven je graag meer info en werken dan een voorstel op maat uit. Start je aanvraag hier!

douglas overkapping

 

Voordelen douglas overkapping

Laten we meteen eerst de nadelen van een overkapping in douglas aanstippen. Dit naaldhout heeft een duurzaamheidsklasse 3, wat lager is dan de meeste hardhoutsoorten. Daardoor is douglas iets minder geschikt als materiaal voor woningen, maar wel ideaal voor bijgebouwen en overkappingen. De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Budgetvriendelijk: een overkapping in douglas hout kost minder dan een overkapping in tropisch of Europees hardhout. Ideaal dus als je budget voor dit project beperkt is. Bovendien gaat douglas ook lang mee, op voorwaarde dat je het naaldhout tijdig onderhoudt.
 • Meerdere uitvoeringen: douglas hout is in verschillende varianten verkrijgbaar. Je kan bv. gaan voor licht ruw of eerder glad geschaafd hout. Daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende types planken, balken, rabatdelen, palen, … Vraag bij je vakspecialist zeker naar de mogelijkheden!
 • Stevig en sterk: douglas is van nature een erg stevige houtsoort. Die sterkte maakt het een ideaal materiaal voor constructiebalken en gevelconstructies. Kortom, met een overkapping in douglas kan je rekenen op een duurzame constructie om jarenlang van te genieten.
 • Prachtige uitstraling: douglas hout heeft een fraaie roodgele kleur en een karakteristieke vlamstructuur. Die uitstraling maakt van jouw overkapping (vrijstaand of aan je woning) een stijlvolle blikvanger.
 • Makkelijk bewerkbaar: naaldhout kan je makkelijk onderhouden (beitsen, oliën vernissen, verven, …). Zo’n periodieke behandeling is ook belangrijk met het oog op een lange levensduur. Daarnaast kan je ook eenvoudig eventuele krasjes wegwerken.
 • Milieuvriendelijk: de douglas spar groeit snel en is ook een toonbeeld van duurzaam bosbeheer. Daardoor heeft deze houtsoort een lagere impact op het milieu dan bv. tropisch hardhout als afzelia, afrormosia, padouk, …

 

Soorten overkappingen in douglas

De term ‘overkapping’ dekt natuurlijk een brede lading. Het kan slaan op meerdere constructies, zowel aan je woning als vrijstaand in je tuin. We zetten kort enkele vaak voorkomende douglas overkappingen op een rij:

 

1. Douglas overkapping met schuur

douglas overkapping met schuur

Op zoek naar een vrijstaande overkapping in douglas? Voor zo’n stijlvol douglas schuurtje heb je tal van mogelijkheden. Op het bovenstaande voorbeeld gaat het om een op maat gemaakte constructie met een pannendak die dienst doet als carport, opslagplaats, … Maar je kan bv. ook kiezen voor een tuinhuis met een overkapping in de vorm van een plat dak. Je kan zowel gaan voor puur maatwerk als prefab constructies.

 

2. Douglas veranda

douglas veranda

Zoek je een veranda met een warme, natuurlijke en authentieke uitstraling? Dan is hout het materiaal bij uitstek. Naast tropisch en Europees hardhout kan je hiervoor ook douglas hout gebruiken vanwege de grote sterkte. Zo kan je grote overspanningen creëren. Bovendien zal zo’n douglas veranda budgetvriendelijker zijn dan een veranda in hardhout.

 

3. Douglas terrasoverkapping

douglas tuinoverkapping

Is een echte woonveranda je toch iets te prijzig? Dan is een douglas overkapping aan huis een waardig alternatief. Met zo’n open constructie creëer je ook een extra leefruimte buitenshuis waar je in de lente- en zomermaanden heerlijk kan ontspannen. Bovendien past zo’n douglas terrasoverkapping zowel bij landelijke als strakke, moderne woningen.

 

4. Douglas tuinoverkapping

douglas overkapping vrijstaand

In plaats van een douglas overkapping aan huis kan je ook een vrijstaande overkapping in je tuin plaatsen. Zo’n constructie plaats je waar jij het wil en ook de uitvoeringsmogelijkheden (afmetingen, stijl, indeling, …) zijn groter dan bij een douglas terrasoverkapping aan je gevel. Ook hier kan je bij een vakspecialist een constructie op maat laten uitwerken, maar een budgetvriendelijkere prefab-pergola kan natuurlijk ook.

 

TIP: vergelijk meerdere vakspecialisten in je buurt!

Bij de keuze voor een douglas overkapping ga je best niet over één nacht ijs. De mogelijkheden kunnen namelijk behoorlijk verschillen van plaatser tot plaatser. Daarom contacteer je best meerdere vakspecialisten in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun voorstellen, maar ook hun prijzen, uitvoertermijnen, … Dat is de beste garantie op een doordachte keuze voor jouw overkapping aan een correcte prijs.

Vrijblijvend in contact komen met schrijnwerkers in je buurt? Je kan eenvoudig en snel meerdere voorstellen aanvragen bij betrouwbare vakspecialisten via onze offerteservice!

 

Douglas overkapping: prijs

De kosten voor een douglas overkapping hangen vooral af van het type. Ga je voor maatwerk bij een vakspecialist in de buurt of koop je een bouwset en ga je zelf aan de slag? Een korte blik op de richtprijzen voor beide opties:

 

1. Prijs douglas overkapping op maat

Een kleine, basic douglas overkapping kan je bv. laten maken vanaf 2.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Maar bij een grotere, luxueuze overkapping in douglas schommelen de prijzen eerder tussen 10.000 en 30.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De kosten hangen dus af van je eigen keuzes qua afmetingen, luxeniveau, afwerkingsgraad, … Vooral bij maatwerk zijn de mogelijkheden eindeloos.

Een precieze prijs voor jouw douglas overkapping op maat? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij experts in je buurt. Zo kan je gericht hun offertes vergelijken. Start je aanvraag voor een douglas overkapping.

 

2. Prijs douglas overkapping bouwset

Bij doe-het-zelfzaken kan je ook een bouwset voor een douglas overkapping kopen. Ben je erg handig en heb je de nodige ervaring? Dan is het mogelijk om met zo’n set zelf je overkapping te bouwen. Ook hier hangen de prijzen vooral af van het soort overkapping en de afwerkingsgraad. De prijzen schommelen gemiddeld tussen 800 en 8.500 euro (incl. btw).

 

Zelf maken of op maat laten maken?

Gaat het om een eenvoudige, prefab constructie? En ben je handig genoeg om die zelf te plaatsen? Dan kan je zelf een douglas overkapping bouwset kopen in de winkel. Wil je echter een onbeperkte keuzevrijheid qua afmetingen, ontwerp, extra’s …? Dan laat je beter een overkapping op maat maken door een ervaren plaatser in je buurt. Die samenwerking biedt je de volgende voordelen:

 • Advies op maat: ga je voor een douglas overkapping van 500 x 300 of kies je voor andere afmetingen en vormen? Is voor jou een vrijstaande overkapping het meest aangewezen of eerder een constructie tegen je gevel? In welke mate verwerk je beglazing in je constructie? Een gespecialiseerde plaatser geeft je gericht advies op maat van jouw woning, wensen en budget.
 • Volledige keuzevrijheid: met maatwerk is the sky the limit. In samenspraak met je vakspecialist ontwerp jij de overkapping van jouw dromen. Zo heb je geen voorgekauwd prefab ontwerp in je tuin, maar een unieke constructie die jouw smaak weerspiegelt.
 • Correcte plaatsing: een douglas overkapping maken is uiteraard meer dan enkel de houten constructie opbouwen. Zo zijn ook een goede fundering, waterdichte dakbedekking, vloerbekleding op maat, … belangrijke factoren voor een optimaal eindresultaat. Een professionele vakman heeft hier gelukkig allemaal ervaring mee.
 • Kwalitatieve materialen: een aannemer werkt enkel met douglas hout van topkwaliteit. Hetzelfde geldt voor andere materialen als bv. EPDM voor een plat dak, keramische tegels, … Bovendien kan hij zulke bouwmaterialen inkopen aan scherpere tarieven dan particulieren.

TIP: gaat het om een douglas overkapping aan huis? Dan betaal je ook slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten, op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is. Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere professionele plaatsers actief in je buurt!

 

Mogelijke alternatieven voor douglas hout

Douglas hout is erg populair voor overkappingen en bijgebouwen, maar je kan natuurlijk nog voor andere materialen kiezen. We lichten er enkele uit:

 • Andere houtsoorten: naast douglas zijn er nog meerdere houtsoorten geschikt voor buitentoepassingen. Zo is hardhout (tropisch of Europees) nog duurzamer en het vergt ook minder onderhoud. Al betaal je uiteraard wel een hogere aankoopprijs. Zachte houtsoorten als grenen, vuren, … zijn dan weer minder geschikt voor overkappingen omdat ze minder goed bestand zijn tegen de weersomstandigheden.
 • Aluminium: je hoeft natuurlijk niet noodzakelijk voor hout te kiezen voor je overkapping. Ook een tuinhuis, carport, veranda, … in aluminium is zeker het overwegen waard. Des te meer als je houdt van een moderne, strakke uitstraling met grote glaspartijen.
 • PVC: wil je ook niet te veel geld uitgeven aan jouw overkapping? Met PVC ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Ondanks de lagere prijs gaat deze kunststof lang mee en vergt het ook amper onderhoud in vergelijking met douglas hout. Wil je het beste van 2 werelden combineren? Dan is PVC met een houtnerfstructuur een goede optie.
 • Steen: heb je een bakstenen woning? Dan denk je er misschien wel over na om ook je overkapping of bijgebouw in steen te laten bouwen. Terecht ook, want de voordelen zijn groot. Stenen overkappingen zijn stevig en robuust, gaan een leven lang mee en hebben amper onderhoud nodig.

Advies op maat nodig? Als je nog twijfelt over de meest geschikte materialen voor jouw overkapping, neem je best contact op met meerdere vakspecialisten in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen de eigenschappen van die materialen, maar ook hun prijzen. Zo hak je met een gerust gemoed de knoop door. Je kan gratis en vrijblijvend vakspecialisten contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers