Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Overkapping aan huis

Wil je een extra leefruimte buitenshuis creëren op maat van je woning? En dat zonder de grote investering in een veranda? Dan is een overkapping aan huis ideaal. Uit welke verschillende uitvoeringen kan je allemaal kiezen? Hoeveel betaal je gemiddeld voor zo’n overkapping die vasthangt aan je gevel? En wat zijn de mogelijke alternatieven? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs overkapping aan huis
Welke alternatieven?
Inspiratie & voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom een overkapping maken aan je huis?

Wil je volop genieten van je tuin? Naast een vrijstaande overkapping of een veranda kan je ook kiezen voor een overkapping tegen je gevel. Zo’n terrasoverkapping is meer dan zomaar een afdak aan je huis. Het biedt namelijk tal van voordelen:

  • Ideale zonwering: een overkapping aan huis is in de eerste plaats een uitstekende zonwering. Op zonnige lente- en zomerdagen kan je op je terras probleemloos een boek lezen, lunchen, … zonder een zonneslag op te lopen.
  • Bescherming tegen weersomstandigheden: een overkapping aan huis beschermt niet enkel tegen de zon, maar ook tegen regen en wind. Zo blijven je tuinmeubelen mooi droog en met zijelementen kan je ook grotendeels de wind buitenspel zetten.
  • Extra leefruimte buitenshuis: met een vaste overkapping tegen je gevel vloeien je woning en tuin naadloos in elkaar over en creëer je een extra leefruimte buitenshuis. Zo haal je het buitengevoel naar binnen en het binnengevoel naar buiten.
  • Budgetvriendelijk: een overkapping aan huis is flink goedkoper dan een veranda op maat. Bovendien beslis je zelf in hoeverre de kostprijs voor je vaste overkapping oploopt. Je kan gaan voor een eenvoudige, goedkopere overkapping of voor een luxueuzere versie met extra opties.
  • Op maat van je woning: of je nu een landelijke of moderne woning hebt, maakt niet uit. Door te spelen met materialen en design creëer je vlot een vaste overkapping die perfect is afgestemd op jouw woning. Verder lees je meer over de mogelijke uitvoeringen van vaste overkappingen.

overkapping aan huis

 

Mogelijke uitvoeringen van overkappingen aan huis

Overkappingen aan huis zitten in de lift. Het aanbod aan mogelijke uitvoeringen is dan ook groot. Kortom, je vindt ongetwijfeld een vaste overkapping op maat van je woning en wensen. Je kan onder meer verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Materiaal

Het materiaal van de constructie bepaalt in grote mate het uitzicht van je overkapping. Met een houten overkapping aan huis zorg je voor een natuurlijke, tijdloze charme. Vermijd je liever een regelmatig onderhoud? Dan zijn profielen in aluminium of PVC meer aangeraden. Met aluminium kan je met slankere profielen werken voor een modernere uitstraling. PVC biedt dan weer de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

 

2. Dakafwerking

Voor het dak van je overkapping aan huis zijn er diverse mogelijkheden. Je kan bv. kiezen voor een vast dak in metaal of polycarbonaat of voor lamellen die je kan openen en sluiten. Lamellen kan je bovendien kantelen om de gewenste hoeveelheid zon door te laten. Zelfs een combinatie van een vast dak en lamellen is een optie. Of wat dacht je van een elektrisch screendak? Zo’n doek van acryl of polyester beschermt je efficiënt tegen de weersomstandigheden en kan je ook openschuiven voor een panoramisch hemelzicht.

 

3. Stijl

Zowel met hout, kunststof als aluminium kan je verschillende stijlen creëren. Zo lijkt een houten overkapping aan huis eerder klassiek, maar je kan perfect voor een strak, modern design kiezen. Aluminium is dan weer erg geschikt voor een moderne overkapping aan huis, maar ook een traditionele uitvoering met ornamenten of kroonlijsten behoort tot de mogelijkheden. Kortom, zowel voor een moderne als landelijke overkapping aan huis bestaat er een breed aanbod.

 

4. Afmetingen

Je denkt best goed na over de afmetingen van je overkapping. Wil je eerder een kleine overkapping aan huis? Dan is een model van 9 m² bv. geschikt. Zorg er wel voor dat je tuinmeubelen goed overdekt staan en er nog voldoende manoeuvreerruimte is. De gemiddelde grootte van een overkapping aan huis die vasthangt aan de gevel schommelt rond de 20 m².

 

5. Extra opties

De mate van comfort en luxe van je overkapping bepaal je helemaal zelf. Wil je bv. werken met 1 of meer zij-elementen als bescherming tegen de wind? Verkies je een elektrisch aangestuurd dak of niet? Of zou je graag ledverlichting, verwarming of luidsprekers laten inbouwen? Het kan allemaal!

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere specialisten!

Wil je een goed zicht op de mogelijke overkappingen aan jouw huis? Dan vraag je best voorstellen aan bij verschillende plaatsers actief in je buurt. Zo kan je vlot mogelijke uitvoeringen, maar ook prijzen, adviezen, extra opties, … naast elkaar leggen. Bovendien werkt niet elke specialist met dezelfde materialen en ook de mogelijke designs en afwerkingsmogelijkheden kunnen verschillen. Kortom, het loont om goed te vergelijken.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende specialisten via onze offerteservice.

 

Prijs overkapping aan huis

De kostprijs voor je overkapping aan huis hangt vooral af van de keuzes die je maakt. Zo zal een basic overkapping met PVC-profielen en een dak van polycarbonaat platen veel goedkoper zijn dan een luxe overkapping in aluminium en een lamellendak met tal van extra opties. Gemiddeld mag je voor een terrasoverkapping aan huis rekenen op een prijs van 2.500 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing.

LET OP: de prijs voor een vaste overkapping kan verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook uitvoeringen, adviezen, afwerkingsniveaus, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

terrasoverkapping aan huis

 

Alternatieven voor overkapping aan huis

Een overkapping aan huis is ideaal om aangenaam en comfortabel te toeven in de tuin. Toch zijn er nog alternatieven om de grens tussen buiten- en binnenomgeving te laten vervagen. Zo kan je ook kiezen voor:

 

1. Veranda aan huis

Een veranda is uiteraard duurder dan een terrasoverkapping, maar daar staat veel luxe tegenover. Je creëert namelijk een extra leefruimte om elke maand van het jaar van te genieten. Terwijl relaxen onder je overkapping aan huis vooral geschikt is op dagen met aangename temperaturen. Je kan natuurlijk verwarmingselementen in je overkapping laten inbouwen, maar het grootste woon- en warmtecomfort bereik je dan nog altijd met een veranda aan huis.

Prijs veranda: 5.000 à 60.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

2. Vrijstaande overkapping

Een overkapping aan huis maken gebeurt uiteraard tegen je gevel. Maar je kan ook kiezen voor een vrijstaande overkapping die je plaatst waar jij het wil. Denk maar aan een overkapping voor een jacuzzi of aan je zwembad, een loungeruimte aan het einde van je tuin, … Bovendien beschik je over dezelfde keuzevrijheid qua uitvoeringen, afwerkingsniveaus, … als bij vaste overkappingen aan huis.

Prijs vrijstaande overkapping: 2.500 à 10.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Wat is voor mij de beste keuze?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en persoonlijke wensen. Wil je het hele jaar door van je buitenomgeving genieten? Dan is een veranda een betere keuze dan een vaste terrasoverkapping. Gaat het jou vooral om een goede zonwering om te kunnen relaxen in de buitenlucht vlak tegen je woning? Dan kies je beter voor een overkapping aan huis. Zie je zo’n overkapping niet als een verlengstuk van je woning, maar als een autonome loungeruimte? Met een vrijstaande overkapping bepaal jij waar je zalig kan ontspannen.

Advies op maat nodig? Een specialist geeft je gericht advies over de mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen. En dat is niet alles… Hij plaatst je overkapping of veranda ook vlot en correct met uitsluitend hoogwaardige materialen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt.

 

Voorbeelden van overkappingen aan huis

Op zoek naar inspiratie voor jouw gedroomde overkapping aan huis? Vraag de vakmannen die je contacteert zeker naar hun recente realisaties om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Ook de onderstaande voorbeelden reiken je vast de nodige ideeën aan:

 

INSPIRATIE: aluminium overkapping aan huis met houten plafond

houten overkapping aan huis

Bij een vaste overkapping aan huis kan je naar hartenlust materialen combineren. Op het bovenstaande voorbeeld koos de eigenaar voor een constructie van aluminium met een plafond in hout. De ingebouwde lichtspots zorgen voor extra sfeer en gezelligheid. Zo kan je ook tot ’s avonds laat genieten van je tuin op een warme lente- of zomeravond.

 

 

INSPIRATIE: landelijke overkapping aan huis met balustrade

overkapping aan huis vast

Heb je een verhoogd terras? Ook dan kan je zeker een terrasoverkapping aan huis maken. In het voorbeeld hierboven gaat het om een overkapping met een vast dak dat onderaan afgewerkt is met hout. Om het rustieke plaatje tot in de puntjes te doen kloppen, is dat materiaal ook gebruikt voor de palen en de balustrade. Onder die balustrade koos de eigenaar voor een glazen wand, maar dat hoeft niet noodzakelijk.

 

 

INSPIRATIE: houten overkapping aan huis met dakplaten

landelijke overkapping aan huis

Hou je het liever iets goedkoper? Dan kan je ook gaan voor een basic overkapping zonder extra opties. In het voorbeeld hierboven gaat het om een eenvoudige houten constructie met een dak van platen in polycarbonaat. Zo kan je ook op regenachtige dagen toch buiten zitten en blijven je tuinmeubelen en andere accessoires lekker droog.

 

 

INSPIRATIE: moderne overkapping aan huis met grote lamellen

overkapping maken aan huis

Met PVC-profielen kan je zowel een landelijke als een moderne overkapping maken aan je huis. In het bovenstaande voorbeeld gaat het om een strak design met grote overspanningen. De dakbedekking bestaat uit elektrisch aangestuurde lamellen die je met een druk op de knop kan open- en dichtschuiven. Door de lamellen te kantelen, bepaal je helemaal zelf de gewenste lichtinval.

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers