Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten overkapping: voor- en nadelen & prijs

Een houten overkapping heeft een natuurlijke uitstraling die bij veel woonstijlen past. Veel houtsoorten zijn geschikt voor dit type overkapping. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van houten overkappingen en de prijzen.

 

houten overkapping plaatsen Voordelen van houten overkappingen

– Een terrasoverkapping uit hout biedt veel afwerkingsmogelijkheden. Met een eenvoudig laagje verf kan je het uitzicht ervan snel veranderen.

– Hout is een materiaal met een warme en authentieke uitstraling. Een houten overkapping biedt dus zeker een esthetische meerwaarde voor je tuin.

– De keuze aan houtsoorten voor de constructie van je tuinoverkapping is erg uitgebreid. Later in dit artikel vind je meer info hierover.

 

 

overkapping hout Wat zijn de nadelen?

– Hout is een redelijk zwaar materiaal. Een houten overkapping is dus weliswaar een stevige constructie, maar de ondergrond moet voldoende stevig zijn om ze te kunnen dragen.

– Er is het risico dat het hout gaat rotten. Er bestaan natuurlijk verschillende producten waarmee je het hout kan beschermen tegen de weersomstandigheden.

– Sommige houtsoorten vereisen redelijk wat onderhoudswerk. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om het hout regelmatig te beitsen of te oliën.

 

Houten overkapping prijs

De kosten voor de plaatsing van een houten overkapping zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de afmetingen, de houtsoort en de eventuele funderingswerken zijn elementen die een belangrijke rol zullen spelen bij het bepalen van de prijs.

Voor een standaard overkapping uit geïmpregneerd hout kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 1000 euro (excl. plaatsing). De prijzen kunnen uiteraard oplopen als je kiest voor een houten overkapping op maat, duurdere houtsoorten of accessoires (bijvoorbeeld een overkapping met een lichtkoepel of een lichtstraat).

Wil je een houten overkapping plaatsen en hiervoor een beroep doen op een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in het plaatsen van overkappingen. Zo kan je makkelijk prijzen en materialen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier voor meer informatie.

 

Welk hout voor overkapping kiezen?

Aangezien een houten overkapping heel wat te verduren krijgt onder de weersomstandigheden, kies je best voor een houtsoort met een goede duurzaamheidsklasse. Hoe lager deze duurzaamheidsklasse, hoe langer het hout zal meegaan (de schaal loopt van 1 tot 5).

De gekozen houtsoort heeft zoals reeds gezegd een grote invloed op het berekenen van de kosten van een overkapping. Hier vind je alvast enkele veelgebruikte houttypes:

 

1) Geïmpregneerd hout. Dit is hout dat is behandeld met een middel dat het beter beschermt tegen de weersinvloeden. Hierdoor zal het hout ook minder snel gaan rotten. Meestal gaat het hier om grenen- of vurenhout. Als je de levensduur van het hout wil verlengen, kan je het na een tijd een extra behandeling met een beschermend product geven.

2) Hardhout. Hardhout heeft doorgaans een duurzaamheidsklasse van 1 of 2, wat betekent dat het lang zal meegaan. Het is goed bestand tegen vocht en vereist nauwelijks onderhoud. Daarom is het erg geschikt voor de constructie van houten overkappingen. Voorbeelden van hardhout zijn padouk, bankirai en afrormosia.

3) Andere populaire houtsoorten voor overkappingen zijn bijvoorbeeld Europees eikenhout en douglas. Deze hebben een duurzaamheidsklasse van 2 à 3, wat redelijk goed is.

 

Afwerking van het dak

Voor de afwerking van het dak van je houten terrasoverkapping zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je het dak bijvoorbeeld ook volledig in hout laten afwerken. Zo wordt je overkapping een mooi geheel. Je kan ook kiezen voor een glazen dak. Dit oogt erg stijlvol, maar het kan bij zonnig weer snel warm worden onder de overkapping. Daarom is het aangeraden om dan meteen ook in een zonwering te investeren. Polycarbonaat platen zijn ook een optie. Deze houden het zonlicht wat beter tegen, maar je hebt toch nog voldoende lichtinval.

Een andere aangename manier om het zonlicht te weren is een overkapping met een doek. Hiermee accentueer je echt het buitengevoel. Een nadeel van zo’n doek is dat hij redelijk snel vuil kan worden. Ten slotte kan je het dak van je houten overkapping ook afwerken met dakpannen. Dit is vooral mooi als het dak van je woning ook uit dakpannen bestaat. Op die manier passen je woning en je overkapping mooi bij elkaar.

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers