Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Eiken overkapping

Eikenhout is een populair materiaal voor overkappingen vanwege de hoge duurzaamheid en authentieke uitstraling. Een eiken overkapping gaat namelijk gemiddeld 20 tot 25 jaar mee en behoudt lang zijn warme, natuurlijke look. In dit artikel lees je meer over de voordelen van een eiken overkapping, de mogelijkheden, de prijs en de alternatieven.

Ga snel naar:
Voordelen eiken overkaping
Soorten overkappingen in eikenhout
Eiken overkapping prijs
Zelf maken of op maat laten maken?
Alternatieven voor eiken overkapping
Vergelijk offertes van buitenschrijnwerkers

 

 

Wat is een eiken overkapping?

Eikenhout is een hardhoutsoort afkomstig van binnen Europa. Het staat vooral bekend om zijn hoge duurzaamheid. Eikenhout behoort namelijk tot de duurzaamheidsklasse 2 en gaat tot wel 25 jaar mee. Naast die lange levensduur is eikenhout ook zeer sterk en heeft het een authentieke uitstraling. Dat maakt het een populaire houtsoort voor zowel binnen als buiten en dus ook voor overkappingen. Een eiken overkapping kan je vooral herkennen aan de geelbruine tot donkerbruine kleur.

Eiken overkapping laten maken? Vraag zeker offertes aan bij meerdere experts om prijzen, adviezen, uitvoertermijnen… te vergelijken. Zo ben je zeker van een eiken overkapping met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

overkapping eikenhout

 

Voordelen eiken overkapping

Eikenhout heeft net als elk ander materiaal enkele nadelen. Zo is het niet de goedkoopste houtsoort en vereist ook dit sterke hardhout het nodige onderhoud. Daartegenover staan echter vooral grote voordelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

 • Duurzaam: eikenhout is een duurzame houtsoort. Zo gaat een overkapping in eiken hout gemiddeld 20 à 25 jaar mee en behoudt deze goed zijn warme en authentieke uitstraling.
 • Sterk & hoge draagkracht: eikenhout is een sterk materiaal met een hoge draagkracht. Daardoor komen er niet snel krassen op en ben je zeker van een stevige constructie voor vele jaren.
 • Mooie uitstraling: eikenhout is geel of bruin van kleur en heeft mooie kringen. Daardoor creëer je met deze houtsoort een overkapping die pure, tijdloze klasse uitstraalt.
 • Ecologisch: eikenhout is ook ecologischer dan tropische hardhoutsoorten als padoek, afrormosia… Dat komt omdat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
 • Makkelijk bewerkbaar: eikenhout is verder ook gemakkelijk te bewerken. Daardoor heb je heel wat mogelijkheden met dit materiaal en kan je eventuele schade snel herstellen.
 • Past bij verschillende stijlen: eikenhout kan je tot slot zowel bij moderne als bij landelijke of klassieke woningen mooi verwerken. Het past dus bij zowat elke woningstijl.

 

Soorten overkappingen in eiken hout

Er zijn verschillende soorten overkappingen die je kan laten maken in eikenhout: open, halfopen, vrijstaand, vast, … We zetten de meest voorkomende soorten eiken overkappingen op een rij:

 

1. Eiken terrasoverkapping

Een eiken terrasoverkapping is de ideale bescherming voor je terras tegen allerlei weersomstandigheden dankzij de stevigheid van het materiaal. Zo kan je ook van je terras genieten wanneer de zon fel schijnt, wanneer het regent, wanneer er veel wind is… Het materiaal past ook heel goed bij zowel landelijke als modernere woningen en je kan de terrasoverkapping in eik dus perfect bij je woning laten aansluiten.

 

2. Eiken veranda

Ben je eerder op zoek naar een extra ruimte bij je woning die de perfecte overgang vormt met de buitenomgeving? Dan is een eiken veranda ideaal. Door de draagkracht van eikenhout kan je gemakkelijk grote overspanningen creëren en glaspartijen plaatsen. Bovendien maakt de warme en natuurlijke uitstraling van je eiken veranda het de ideale ruimte om te genieten van de buitenomgeving in de koudere maanden.

 

3. Vrijstaande eiken overkapping

Naast een overkapping aan huis kan je ook een vrijstaande eiken overkapping of pergola laten plaatsen in je tuin. Deze overkapping is volledig open, maar beschermt wel tegen zon en regen. Je kan zo’n vrijstaande overkapping plaatsen waar je wil en er zijn tal van mogelijkheden voor de afmetingen, stijl…

 

4. Eiken carport

Tot slot kan je ook je carport uit eikenhout laten maken. Eiken carports zijn erg populair vanwege de natuurlijke uitstraling en gemakkelijke bewerkbaarheid. Bovendien beschermen ze je wagen goed tegen vallende bladeren, sneeuw, takken… en passen ze bij verschillende woningstijlen.

 

TIP: vergelijk adviezen van meerdere specialisten!

Niet alleen voor de soort overkapping, maar ook voor de verdere vormgeving zijn er tal van mogelijkheden. Bovendien verschillen die mogelijkheden ook nog eens per specialist. Daarom is het aangewezen om offertes en voorstellen van meerdere specialisten te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de opties, de prijzen, de uitvoertermijnen… en kan je een doordachte keuze maken. Vind en vergelijk schrijnwerkers in jouw buurt.

 

Eiken overkapping prijs

De prijs voor een eiken overkapping is afhankelijk van een aantal factoren. Een van de belangrijkste elementen is de keuze tussen maatwerk of een doe-het-zelf bouwpakket. We gaan even dieper in op de prijzen voor beide mogelijkheden:

 

1. Prijs eiken overkapping op maat

Voor een kleine, basic eiken overkapping op maat beginnen de prijzen te lopen vanaf € 2.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Wil je een grotere of luxueuzere overkapping laten plaatsen? Dan kunnen de prijzen al snel oplopen tot € 15.000 à 25.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Naast de afmetingen hebben ook de afwerkingsgraad, het soort overkapping, het luxeniveau, eventuele extra’s… een invloed op de totale prijs.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw eiken overkapping? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere schrijnwerkers om een goed beeld te krijgen van de gangbare prijzen en een doordachte keuze te kunnen maken. Vergelijk vrijblijvend prijsoffertes op maat.

 

2. Prijs eiken overkapping bouwpakket

Ben je een handige doe-het-zelver en wil je liever zelf aan de slag met de plaatsing van je eiken overkapping? Dan kan je een bouwpakket kopen om zelf een overkapping te bouwen. Ook voor een bouwpakket zijn de prijzen sterk afhankelijk van de afmetingen van je overkapping, de gewenste afwerking, de soort… Gemiddeld beginnen de prijzen voor zo’n bouwpakket te lopen vanaf € 1.500 (excl. btw).

 

eiken overkapping

 

Zelf overkapping maken of op maat laten maken?

Wil je een prefab eiken overkapping laten plaatsen en heb je zelf voldoende ervaring en kennis? Dan kan je met een bouwpakket zelf aan de slag. Ben je echter geen doe-het-zelver? Wil je meer keuzevrijheid voor de vormgeving? Of wil je zeker zijn van een duurzame en kwaliteitsvolle plaatsing van je overkapping? Dan schakel je best een specialist in. Zo geniet je al zeker van onderstaande voordelen:

 • Advies op maat: welke soort overkapping past het best bij jouw woning? Wat zijn de meest geschikte afmetingen voor je overkapping? Welke vorm kies je best voor het dak van je overkapping? Een specialist kan je uitgebreid adviseren en houdt daarbij steeds rekening met je budget en wensen.
 • Volledige keuzevrijheid: bij een overkapping op maat zijn de mogelijkheden eindeloos. Je hebt volledige vrijheid bij de vormgeving en afwerking van je eiken overkapping. Op die manier ben je zeker van een overkapping die perfect past bij jouw smaak en woning.
 • Correcte plaatsing: bij het bouwen van een overkapping komt heel wat kijken. Zo is het belangrijk om een goede fundering te hebben, een waterdichte dakbedekking, een stevige constructie… Door een ervaren specialist in te schakelen, ben je zeker van een correcte bouw van je overkapping en een langdurig optimaal eindresultaat.
 • Kwalitatieve materialen: als je samenwerkt met een professionele schrijnwerker kan je er zeker van zijn dat je overkapping met kwalitatief eikenhout gebouwd is. Bovendien kan een specialist deze materialen vaak ook aan voordelige tarieven aankopen.

CONCLUSIE: een specialist inschakelen loont! Wil je zelf ook genieten van de voordelen van een ervaren schrijnwerker? En wil je zeker zijn van een kwalitatieve en duurzame overkapping? Vraag dan offertes aan bij schrijnwerkers in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Alternatieven voor eiken overkapping

Naast een overkapping in eikenhout zijn er ook een aantal andere materialen waaruit je kan kiezen voor je overkapping. Een overzicht van enkele veelvoorkomende materiaalkeuzes:

 • Andere houtsoorten: naast een eikenhouten overkapping kan je ook nog een overkapping uit andere houtsoorten laten maken. Andere hardhoutsoorten zoals padouk, bankirai en afrormosia bijvoorbeeld zijn ook erg duurzaam en vereisen weinig onderhoud. Ook douglas hout is een populaire optie voor overkappingen. Daarnaast zijn ook geïmpregneerde houtsoorten zoals behandeld grenen- of vurenhout een optie. Deze zijn iets goedkoper en zijn ook goed bestand tegen weersinvloeden.
 • Aluminium: ook andere materialen dan hout zijn mogelijk voor je overkapping. Aluminium bijvoorbeeld is ideaal als je op zoek bent naar een strakke en moderne overkapping. Aluminium is zelfs met dunne profielen erg stevig, waardoor je zeker bent van een stevige constructie die er licht uitziet.
 • PVC: ben je op zoek naar een goedkopere overkapping? Dan is kunststof een goede keuze. Dit materiaal heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding en gaat ook erg lang mee. Het heeft ook minder onderhoud nodig dan hout. Wil je toch genieten van de uitstraling van hout, maar is je budget beperkt? Dan kan je ook nog kiezen voor een PVC overkapping met een houtnerfstructuur.

Welk materiaal kies ik best? Dat hangt vooral af van je persoonlijke wensen en budget. Wil je genieten van een warme en authentieke uitstraling? Dan is hout de beste keuze. Wil je vooral niet te veel geld uitgeven aan je overkapping? Kies dan voor PVC. Een schrijnwerker kan je verder advies geven op maat van jouw persoonlijke situatie. Vergelijk vrijblijvend offertes van schrijnwerkers via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers